KIL ÇADIRI
Tarihiyle M.Ö. 300’lü yıllara
dayanan kıl çadırı Türk kültürünün en önemli unsurlarından bir tanesidir.
Geçmişin az imkanla akılcı varoluşlarının bir örneği niteliğindedir. Yüksek
dayanıklılığı, uygun fiyatlı oluşu, yazın soğuk kışın sıcak tutması, yangına ve
hava koşullarına dayanıklılığı, otantik havası ve dikkat çekiciliği sayesinde
günümüzde de kullanılmaya devam eden çadırlardan birisidir. Kıl çadırı
belediye, vakıf ve derneklerin etkinliklerinde göze çarpmaktadır. Düğünlerde
otantik ve farklı bir hava sağlamak isteyen kişilerin özellikle son zamanlarda
tavsiyesi haline gelmiştir. Türk ve yörük kültürünün önemli bir parçası oluşu
nedeniyle kıl çadırı son zamanlarda özellikle turist çekmek için restoran ve
kafelerin bahçelerinde yemek alanı olarak yerini almıştır.
Kıl çadırının hammaddesini
keçilerin kılları oluşturmaktadır. Bu kıllar yılda bir defa yaz ayalarında
keçilerin kılları kesilerek elde edilmektedir. Kesilen kıllar temizlenerek
dinlendirilme aşamasına geçilir. Dinlenen ve temizlenen kıllar ip haline
geldikten sonra kıl çadırı imalatı başlar. Kıl çadırı imalatının ilk aşaması
kıllardan elde edilen ipi dokumaktır. Dokuma elde dokuma ve makine dokuma
şeklinde yapılabilir. Dokunan kıllardan kıl çadırı için gerekli olan kumaş elde
edilir ve farklı desenlerde kesilir. Kesilen kumaşlar istenen büyüklük ve model
doğrultusunda birleştirilir ve kıl çadırının imalatı tamamlanmış olur.
Kıl çadırları farklı model ve
büyüklükte isteğe göre imal edilir. Bu modellerden bazıları oba çadırı, yörük
çadırı ve otağ çadırıdır. Oba çadırı özellikle yaylalarda tercih edilen daha
soğuk iklimler için tasarlanmıştır. Dokusu ve bileşenleri sayesinde soğuk havalarda
içeriyi sıcak tutma işlevini yerine getirir. Bir diğer model Yörük çadırı ise
düğün şenlik ve etkinliklerde son zamanlarda fazlaca tercih edilen ve genel
olarak tercihin en yüksek olduğu çadır türlerinden birisidir. Otağ çadırı bir
diğer adıyla padişah çadırı olarak bilinen diğer bir modeldir. Kurulumu daha
kolay daha yuvarlak ve süslü bir yapıya sahiptir. Otağ çadırları özellikle
restoranlarda tercih edilmektedir.